Veelgestelde vragen.

Hoe kan het komen dat ik veel last van transpirerende voeten heb?
De oorzaak van transpirerende voeten is vaak niet te achterhalen. Het kan een gebrek zijn aan algehele conditie, een nog niet onderkende ziekte, een stofwisselingsstoornis, de puberteit, stress of de emotionele gesteldheid. Ook lijkt overmatig gebruik van alcohol te leiden tot transpiratie dan normaal. Maar oorzaak van zweetvoeten kan ook liggen in schoeisel, de sokken of kousen en een gebrekkige hygiëne en voetverzorging.

Wat kan ik doen tegen transpirerende voeten?
Trek zo vaak mogelijk dichte schoenen uit. Het is belangrijk dat je voeten kunnen ‘ademen’, dus open schoeisel zoals sandalen, slippers en dergelijke zijn prima.
Draag schoenen van leer, linnen of andere materialen die je voeten niet opsluiten, en wissel regelmatig, liefst iedere dag, van schoenen.
Draag ook sokken van materiaal dat vocht opneemt, bijvoorbeeld wol of katoen, en trek iedere dag schone sokken aan
Was iedere dag ( liefst 2 maal) je voeten. Ook wisselbaden, kunnen een gunstige uitwerking hebben.

Hoe kun je blaren voorkomen?
Blaren worden veroorzaakt door huidwrijving.De oorzaak kan liggen in te krappe- of juist te ruime schoenen.
Let bij kopen van nieuwe schoenen goed op de maat. Dat schoenen die in de winkel nog knellen zich nog naar je voeten ‘gaan zetten’ moet je niet accepteren.
Aan het eind van de dag zijn voeten altijd wat dikker, daarom is dat het beste moment om nieuwe schoenen te passen.

Ik heb last van voetschimmel en schimmelnagels. Hoe kom ik daaraan?
Het ontstaan van voet- of nagelschimmel kan liggen in een besmette badkamer-, sauna- of zwembadvloer, maar schimmel gedijt het beste in warme vochtige gebieden, bijvoorbeeld in nauwe schoenen.

Bij een schimmelnagel spreken we over een hardnekkige aandoening waarbij de nagel aangetast wordt door een huidschimmel. De nagel(s) worden brokkelig van stuctuur, en krijgen een geel-bruine kleur.
Doordat de nagelplaat van onderen door de opeenhoping van schimmels opgeduwd wordt, lijkt hij vaak dikker dan dat hij in werkelijkheid is. In sommige gevallen kan de nagel langzaam los gaan raken.

Wat kan ik doen tegen ingroeiende teennagels?
Ingroeiende teennagels worden tegenwoordig vaak behandeld met een nagelbeugel-techniek. Het beugeltje trekt de nagel uit de nagelwal, waardoor de irritatie al snel afneemt.
Als de ingroeiende teennagel een ontsteking heeft veroorzaakt, zal de huisarts geraadpleegd moeten worden.


Is een wrat besmettelijk?
Voetwratten (of verruca plantaris) komen vaak voor bij kinderen en jongvolwassenen. Er zijn twee types van voetwratten: de mozaïekwrat en de doornwrat. Mozaïekwratten breiden zich oppervlakkig uit, terwijl doornwratten in de diepte groeien.
Wratten (of verrucae) zijn vleeskleurige of bruinachtige gezwelletjes ( zie foto links), veroorzaakt door besmetting met een virus, het humane papillomavirus. De tijd die verloopt tussen de besmetting en het verschijnen van een wrat kan drie tot zes maanden duren. Het virus stimuleert de huidcellen tot ongeremde celgroei.Aangenomen wordt dat de besmetting optreedt via direct lichamelijk contact met een wrat of via besmette voorwerpen.
In tegenstelling tot de gewone wrat, is een voetwrat doorgaans wel pijnlijk (doornwratten zijn nog pijnlijker dan mozaïekwratten) en is behandelen wel wenselijk. Voetwratten hebben bovendien minder de neiging om spontaan te verdwijnen.


Contactgegevens: zie ‘Contact’.