Reuma en de pedicure.

Hoe ontstaat reumatoïde artritis?

De oorzaak van reuma is onbekend, we kunnen reuma daardoor nog niet genezen. De meeste reumatische aandoeningen zijn dan ook chronisch. Met een goede behandeling kunnen uw klachten wel verminderen.
Reumatoïde artritis is een zogenaamde auto-immuunziekte waarbij het afweersysteem zich keert tegen het eigen lichaam. Zo ontstaan chronische ontstekingen van voornamelijk handen en voeten, knieën, polsen en enkels. Zo’n zeventig procent van mensen met reumatoïde artritis kampt met voetproblemen.

Door middel van teenortheses kan de stand van de tenen beïnvloed worden, waardoor plaatselijke overdruk kan verdwijnen. Ook drukontlastende (inleg)zolen via de Podotherapeut of Registerpodoloog kunnen verlichting bieden.


Hoe herken- en behandel je de reumatische voet?

Wat zijn de verschijnselen aan voeten en enkels?
• Pijn, roodheid en zwelling van de gewrichten
• stijve armen en benen, vooral in de ochtend
• typerend voor de ‘reumatische voet’ zijn knobbels bij de tenen die daardoor scheefgroeien. Soms gaan ze over elkaar staan met als gevolg het ontstaan van hamertenen, klauwtenen, likdoorns en eeltplekken
• veranderende stand van tenen en voeten
• schoenen passen niet meer goed, lopen gaat moeilijk en is pijnlijk.

Voetverzorging bij reumatoïde artritis.
Verstandig is het uw eelt, nagels en likdoorns door een (medisch) pedicure of bij een pedicure Plus te laten verzorgen en wondjes direct te laten behandelen.
Een door reuma veranderende stand van voeten, kan een ander looppatroon gaan verzorgen, waardoor ook vaak eeltvorming ontstaat waar het vroeger niet was.
De (medisch) pedicure en Pedicure Reumatische voet (RV) kunnen adviseren over speciaal schoeisel ortheses (siliconen - teencorrectors/beschermers).


Contactgegevens: zie ‘Contact’.