Een hielspoor, hoe ontstaat- en hoe herken je het.

Een hielspoor is een benige uitwas (doornvormige verkalking) onder het hielbeen. Het is een vervelend, hardnekkig en pijnlijk verschijnsel.
Tijdens lopen en staan is een hielspoor pijnlijk duidelijk aanwezig, en bij onderzoek met plaatselijke druk wordt een scherpe pijn ervaren.In de pees zit een benige uitwas die de klachten veroorzaakt ( zie de foto hiernaast). Deze uitwas is het gevolg van de ontstekingen (Fasciïtis plantaris) die daar in het verleden plaats hebben gevonden.
De behandeling van een hielspoor.
Rust is allereerst belangrijk. Wandelen en hardlopen moeten tot een minimum beperkt worden. Het dragen van goed schoeisel is zeer belangrijk.
Een hielspoor kan pijnvrij gemaakt worden door het dragen van zooltjes die het hielspoor drukvrij leggen. Er zit in dat geval een opening in hielgedeelte van de zool op de plaats waar het hielspoor drukt. Ook zullen de zooltjes de stand van de voeten corrigeren, en waar nodig ondersteunen, zodat de hielspoor zo min mogelijk belast wordt.
Soms is een confectiehieltje met een uitsparing in de hiel een oplossing, (zie foto links).

Fasciïtis plantaris.

Fasciïtis plantaris ( peesplaatontsteking) is een pijnlijke plek onder de hiel. Dit is de plaats waar een sterke bindweefselplaat, de fascia plantaris, onder de voet aanhecht. Als deze aanhechting geïrriteerd en ontstoken raakt, spreekt men van fasciïtis plantaris, en deze is vaak de voorloper van een later ontstaan hielspoor.
De fascia (peesplaat) plantaris (zoolzijde) is een structuur die loopt vanaf de voorkant van het hielbeen tot aan de bal van de voet (onder andere voor het in stand houden/ondersteuning van de lengteboog van de voet).

Contactgegevens: zie ‘Contact’.